Oikea ja riittävä kuva

Tilinpäätös tulee laatia passikuvatekniikalla, ilman kaunisteluja.

Tilinpäätöksen tarkoitus on antaa oikea ja riittävä kuva yrityksen taloudellisesta tilasta ja tuloksentekokyvystä ulkopuoliselle lukijalle tilikauden päättyessä. Niin kuin muussakin elämässä, olisi kiva, että kuva olisi nätti.

Se olisi otettu oikeasta kulmasta sopivassa valaistuksessa, jolloin kohteen parhaat piirteet pääsisivät oikeuksiinsa. Jotkut tykkäävät, että kuva voisi olla vähän utuinen, jolloin kohde muistuttaisi hämärästi eteeristä kaunotarta sumuisessa maisemassa. Ja onhan meillä nykyään pikkurahalla puhelimeen saatavat appit kaunistamaan arkisimmankin naamavärkin: Beautyfyme, Beautyplus jne. Oma lukunsa ovat sitten vielä ne, jotka eivät halua ottaa kuvia ollenkaan – on myös koko joukko yrityksiä, joiden tilinpäätös jää vaan jotenkin tekemättä.

Tilinpäätös pitää kuitenkin laatia passikuvatekniikalla: kaikki kuvataan suoraan edestä samassa paljastavassa valossa. Näin kaikkien biometriset mittasuhteet tulevat näkyviin tasapuolisesti ja kuvat ovat vertailukelpoisia keskenään. Se on tilinpäätöksenkin tarkoitus – tehdä yritykset vertailukelpoisiksi keskenään. Tilinpäätös on keskeisessä roolissa mm. rahoituspäätöksiä, sopimuksia ja yrityskauppoja tehtäessä. Mikäli tilinpäätöstä on vähän kaunisteltu tai siitä on jätetty pois jotakin oleellista tietoa, sen perusteella voidaan tehdä pahastikin virheellisiä ratkaisuja. 

Esimerkki 1: Yritys on toiminut pitkään ja se on tehnyt hyvää tulosta. Yhtiölle on kertynyt omaa pääomaa vuosien varrella yli 200.000 euroa. Kirjanpidon luvuista ei kuitenkaan näy, että yrityksellä on vireillä sopimusriita, joka toteutuessaan aiheuttaisi lähes 400.000 euron maksuvaateen yritykselle. Ainakin kyseisen yrityksen ostoa harkitsevalle taholle tämä olisi hyvin oleellinen tieto ja se pitäisi olla mainittu tilinpäätöksen liitetiedoissa.

Esimerkki 2: Koronarajoitukset ovat kurittaneet monia yrityksiä rankasti, mutta onneksi yhteiskunta tuli hätiin ja jakoi – ainakin ensimmäisien kuukausien aikana varsin hölläkätisesti – kehittämisrahaa yrityksille. Tavallinen rahvas luki lehdistä, mitkä yritykset saivat heti kättelyssä 100 toimintatonnia ja mitkä joutuivat tyytymään vähempään. 

Yritysten kehittämisajatus oli viime kädessä vilpitön, vaikka rahojen jakoperusteista voidaan olla montaa eri mieltä. Määräajan kuluttua kehittymistä pitää kuitenkin tapahtua ja sen pitäisi olla raportoitu kirjanpidon kautta ELY-keskuksille tai Business Finlandille. Mikäli rahan myöntäjä ei vakuutu siitä, että myönnetty raha on käytetty oikeaan tarkoitukseen, saatu tuki peritään saajaltaan takaisin. 

Jos 100.000 euron koronatuki on tilinpäätösessä kirjattu yhtiölle tuotoksi ja tilikauden tulos näyttää tilinpäätöksessä ihan kelvolliselta, on se pahasti harhaanjohtava, kun seuraavan tilikauden aikana yritys joutuukin maksamaan saamansa tuen takaisin.

Kummassakin edellä mainitussa esimerkissä mahdollisesti vahinkoa kärsinyt rahoittaja tai yrityksen ostaja kysyy ihan aiheellisesti, kenen on vastuu. Tilinpäätös ei antanutkaan oikeaa ja riittävää kuvaa yhtiön taloudellisesta tilasta. Yrityksen hallitus vastaa väärintehdystä tilinpäätöksestä, mutta myös kirjanpitäjä joutuisi vastuuseen puutteellisista tai virheellisistä tiedoista.

Tänä vuonna tilinpäätösten kokoaminen on koronatukien vuoksi tavallistakin työläämpää. Toivotan jaksamista kaikille kollegoille sekä ymmärrystä yrittäjille. Meidän on pakko kääntää viimeisetkin kivet ja kysellä intiimeimmätkin kysymykset, jotta saamme laadittua tilinpäätökseen oikean ja riittävän kuvan.

#tilitoimistoprofitas
#menestyjänparaskaveri