Tilinpäätöshän syntyy nappia painamalla – mikä siinä maksaa?

Jos tilinpäätös syntyy nappia painamalla, miksemme ole löytäneet sitä nappia?

Tilinpäätöshän syntyy nappia painamalla. Näin joku on joskus sanonut, ja kivat asiat jäävät kerrasta mieleen. Me emme vaan Profitaksessa ole vielä löytäneet tuota nappia. Olisiko tässä kyseessä jonkinlainen kadonneen tilinpäätösnapin arvoitus?

Vaikka me olemme ehdottomasti helppokäyttöisen sähköisen kirjanpidon kannattajia, emme jätä kirjanpitoa automaatin hoidettavaksi. Kuten yksi kollega koulutuspäivillä aikoinaan totesi, niin automaattikirjanpito tekee kirjaukset 75 %:sesti oikein. Normaalista poikkeavat eli merkitykselliset kirjaukset menevätkin sitten väärin, mikä käytännössä tarkoittaa, että pahimmillaan kirjanpito on täysin arvoton eikä siitä pysty tekemään tilinpäätöstä. Paitsi tietysti nappia painamalla. Automaatio kun ei edes tiedä tekevänsä virhettä.

Usein toiminimiyrittäjillä tilinpäätöksen ja siitä johtuen veroilmoituksen virheet ovat sellaisia, että tilinpäätöksessä on jäänyt huomioimatta joitain vähennyskelpoisia kuluja tai ei ole huomattu hakea alv-alarajahuojennusta. Kun vuodesta toiseen menettää muutama tuhat euroa halvan kirjanpitoratkaisun vuoksi, muodostuu lopputulos kovin kalliiksi.

Osakeyhtiöissä tilinpäätöstilanteessa haasteita aiheuttavat tyypillisesti mm. tuottojen ja kulujen jaksotukset, varaston ja arvopapereiden arvostaminen sekä pitkäaikaisten tulojen ja kulujen kirjaaminen oikealle tilikaudelle.

Kun tilinpäätöksen liitetiedoissa pitää lisäksi selvittää – etenkin nyt korona-aikaan – saatujen tukien ja pääomalainojen ehdot, yhtiön toimintaan liittyvät sekä mahdolliset kirjanpidon ulkopuoliset vastuut, oleelliset tulevat tapahtumat sekä tehdä esitys voitonjaosta voitonjakokelpoisen varojen puitteissa, on siinä puhdetta illan pimeiksi tunneiksi. Mikään nappi – sen paremmin kuin Helinä-keijukaan – ei noita tietoja ilmasta heilauta. Näiden tietojen keräämiseen ja oikeamuotoiseen esittämiseen tarvitaan ammattiosaamista sekä yhteistyötä yrittäjän kanssa, jotta kaikki tiedot saadaan pakettiin oikein ja aikataulujen puitteissa.

Tilinpäätöksen ja veroilmoituksen oikeellisuus on AINA yrittäjän tai osakeyhtiön hallituksen vastuulla. Niin myös veroilmoituksen jättäminen ja tilinpäätöksen rekisteröiminen määräajassa.

Jos yrittäjän oma aika, ammattitaito ja mielenkiinto ei riitä vero- ja tilinpäätöskiemuroiden selvittelyyn, silloin kannattaa kääntyä ammattitaitoisen kirjanpitäjän puoleen.

#tilitoimistoprofitas
#menestyjänparaskaveri