Palkkarutiinit uusiksi – tulorekisteri astuu voimaan 1.1.2019

Versio 2Tulorekisteristä on puhuttu jo useita vuosia: kuinka se tulee helpottamaan yrittäjän ja palkanlaskijan työtä, kun palkat ilmoitetaan sitä mukaa verottajalle, eläke- ja vakuutusyhtiöille sekä kelalle, kun ne maksetaan palkansaajalle. Enää ei tarvitse tehdä palkkojen kuukausi- ja vuosi-ilmoituksia ja sairastapauksissa kela ja vakuutusyhtiöt saavat tarvitsemansa tiedot suoraan tulorekisteristä. Vihdoinkin päästään palkkatietojen kanssa kohti reaaliaikaa!

Uudistuksen toinen puoli on se, että kaikki palkanlaskennan rutiinit menevät nyt uusiksi. Tarvitaan palkkaohjelmisto, joka pystyy lähettämään tiedot oikeassa muodossa tulorekisteriin. Olemassa oleviin palkkaohjelmiin pitää tehdä tarvittavat muutokset sekä kooditasolla että merkitä jokaisen palkkalajin ja työntekijän taakse tarvittavat uudet tiedot. Tässä riittää askaretta niin ohjelmistotaloille kuin palkanlaskijoille loppuvuodeksi, jotta bitit kulkevat oikein jo tammikuun alkupäivinä, kun joulukuun lopun palkat laitetaan maksuun.

Ohjelmistojakin suurempi juttu on saada ihmiset toimimaan uudella tavalla. 1.1.2019 alkaen maksetut palkat, luontoisedut, palkkiot, työkorvaukset, palkkaennakot ja matkakorvaukset on ilmoitettava tulorekisteriin viiden päivän sisällä maksupäivästä. Kun yrittäjä on maksanut palkan tai matkalaskun omalle tai työntekijänsä tilille, siitä pitää tehdä saman tien tulorekisteri-ilmoitus.

Jotta tulorekisteristä saadaan maksimaalinen hyöty siten, että kelalle ja vakuutusyhtiöille ei tarvitse enää tulevaisuudessa tehdä erillisiä ilmoituksia, tulee ansioista ilmoittaa lisäksi miltä ajalta palkka maksetaan, mitä lisiä siihen sisältyy, onko kyseessä bonus, sairausajan palkka, lomapalkka vai lomakorvaus jne. Lisäksi palkkatiedon mukana kulkee tiedot  tulorekisteriin poissaoloista niin sairausajalta kuin äitiys- ja vanhempainvapaaltakin.

Edellä mainittuja asioita me olemme Profitaksessa opetelleet tallentamaan Mepco-palkkaohjelmaan vuoden 2018 alusta alkaen, jotta olemme valmiina, kun tulorekisteri astuu voimaan 1.1.2019. Nyt kun me tiedämme mitä pitää tehdä, luodaan seuraavaksi rutiinit valmiiksi asiakkaiden kanssa. Yhteistyöllä – niin kuin aina! – me saadaan paras hyöty irti tulorekisteriuudistuksesta.