Tilinpäätösaika – mihin yrittäjätyyppiin sinä kuulut?

Katso, mihin yrittäjätyyppiin sinä kuulut!

Tilinpäätösaikaan yrittäjät on helppo jakaa ryhmiin:

  1. HUOLEHTIVAT – näillä yrittäjillä on kaikki dokumentit hyvässä järjestyksessä jo tilinpäätöspäivää seuraavana päivänä ja he odottavatkin, että tilinpäätös olisi valmis mielellään tammikuun loppuun mennessä. Heille kuitenkin yleensä riittää se, että tehdään alustava tilinpäätös tammikuun aikana ja viimeistellään se valmiiksi, kun kaikkien asiakkaiden tilikauden tulokset on alustavasti selvitelty.
  2. KONKARIT – nämä yleensä jo pitkän linjan yrittäjät tietävät, että osa tilinpäätökseen kuuluvasta materiaalista saadaan vasta tilinpäätöstä seuraavan kuukauden aikana kasaan, joten he eivät turhaan hötkyile. Heille tilinpäätösrutiinit ovat tuttuja ja heille riittää maalis-huhtikuulle asti tieto siitä, minkälainen oli päättyvän tilikauden tulos, noin suunnilleen. 
  3. HUOLETTOMAT – Pitäiskö mun tehdä jotain? Mun kirjanpitäjä tekee tilinpäätökset ja muut. On aina tehny. Ei mun tarvii tehdä mitään.
  4. TIETÄMÄTTÖMÄT – Tilinpäätös? Mikä se on? 

Vuoden vaihteessa tilikautensa päättävien osakeyhtiöiden veroilmoitukset pitää jättää viimeistään 30.4. ja toiminimien 2.4. mennessä Verohallintoon. Veroilmoituksen jättäminen edellyttää, että tilinpäätös on tehty siihen mennessä ainakin sillä tarkkuudella, että verotettava tulos pystytään laskemaan siitä. Osakeyhtiön tilinpäätös pitää olla valmis ja tarkastettu 6 kk kuluttua tilinpäätöksestä, jolloin se pitää myös rekisteröidä PRH:een.

Toiminimien ei välttämättä tarvitse tehdä tilinpäätöstä, mutta käytännössä sitä tarvitaan mm. rahoituslaitoksia varten, kun haetaan rahoitusta tai yrittäjällä on esim. asuntolainaa pankissa, päivähoidon maksuja varten jne.

Henkilöyhtiön yrittäjä ja osakeyhtiön hallitus (eli yleensä yrittäjä) vastaa aina tilinpäätöksen ja veroilmoituksen oikeellisuudesta. Siksi jokaisen yrittäjän pitää olla todella kiinnostunut tilinpäätöksensä valmistumisesta ja siitä, että se on tehty oikein.

#tilitoimistoprofitas
#menestyjänparaskaveri