Tilinpäätöksen karikot – tarkkaile ainakin näitä asioita

Muista yrittäjänä tarkkailla tilinpäätösaikana ainakin näitä asioita.
  1. Tilinpäätös ja veroilmoitus ei valmistu ajoissa – kirjanpitäjä loikoilee Bahamalla ja yrittäjä viettää joulustressin jälkeistä siestaa. Jossain vaiheessa verottaja alkaa uhkailla tosi rumasti ja lähettää puuttuvan veroilmoituksen vuoksi arvioverolaput maksettavaksi. Tässä vaiheessa yleensä yrittäjä havahtuu ja päättää tehdä asialle jotain.
  2. Tilinpäätös on… hmm, ei-asetuksenmukainen-kyhäelmä yleensä kirjanpidon tuloslaskelmasta ja taseesta. Tällaiset tilinpäätökset usein myös ”unohtuvat” rekisteröidä PRH:een. Sieltäkin tulee muuten jossain välissä ilkeitä viestejä, jos tilinpäätöstä ei rekisteröidä ajallaan – saati kehotuksesta huolimatta. Ei kannata kokeilla!
  3. Tilinpäätöksestä unohtuu joitain tarkennuksia. No, kuka nyt muutenkaan lukee liitetietoja? Jos näillä tiedoilla olisi kuitenkin ollut ratkaiseva merkitys yrityksen taloudellisen tilanteen kannalta, sekä yrittäjä että kirjanpitäjä voivat parhaimmillaan saada lomasen valtion kustantamassa majoitusliikkeessä. Lisäksi myös kukkaro kevenee vahingonkorvausmaksuista, mutta elämä on kallista.
  4. Tilinpäätöstä ei ole allekirjoitettu. Kyllä kirjanpitäjä huolehtii siitä, että kaikki tapahtuu ajallaan ja oikein. Aina se on hoitanut paperihommat kuntoon. Kirjanpitäjäkin tietää, että yrittäjä ei halua häntä häirittävän turhilla kirjanpitoasioilla.
  5. Tilinpäätös jää tarkastamatta. Tätä nyt sattuu. Tilintarkastaja ei kysele tarkastettavien perään, kun keväällä on muutenkin kiirettä. Yrittäjä olettaa, että kirjanpitäjä hoitaa hommat niin kuin pitää. Kirjanpitäjä taas… No, syitä voi olla monia.
Jos huomaat, että mikä tahansa yllä mainituista asioista on tuttu juttu omalla kohdalla, on syytä olla huolissaan. Ja pitäisi tehdä jotain.

#tilitoimistoprofitas
#menestyjänparaskaveri