Tilintirkistelijän haukansilmät yrittäjän tukena

Tilintarkastajan haukansilmät ovat yrittäjän tukena.

Aika ajoin kuulee yrittäjän pohtivan, maksaako hän turhaan tilintarkastuspalkkiota, kun ainoa konkreettinen asia +/- 1000 euron laskusta on tilintarkastajan allekirjoitus tilinpäätöksessä ja parisivuinen tilintarkastuskertomus.

Kirjanpitäjänä suosittelen lämpimästi seuraavista syistä tilintarkastuksen säilyttämistä yhtiössä, vaikka se ei olisi edes lakisääteisesti pakollista:

  • Tilintarkastajalta vaaditaan laaja tutkinto (HT tai KHT) ja jatkuvaa alan koulutusta, jotta hän voi toimia tehtävässään. Tilintarkastajien pitää myös ”uusia kirjansa” määräajoin osoittaakseen tietojen olevan ajan tasalla. Niinpä kuka tahansa entinen pankinjohtaja ei voi tituleerata itseään tilintarkastajaksi.
  • Tilintarkastajan vastuu on kova. Niinpä hänen motivaationsa tutkia tilit läpikotaisin ja kurkkia vielä niiden taaksekin on ymmärrettävää. Usein tilintarkastajalla on myös kirjanpitäjän tausta, joten hän ymmärtää, miten ja minne mahdollisia virheitä voi piiloutua.
  • Tilintarkastus varmistaa yrittäjälle, että hänen kirjanpitonsa antaa oikean ja riittävän kuvan. Joskus kirjanpitäjältä voi jäädä päivittäisessä työssään huomaamatta esimerkiksi kirjanpidon ulkopuolisia vastuita tai että jotkut normaalisti kiinteinä esitettävät kulut voivat jollakin yrityksellä olla muuttuvia kuluja – silloin tilintarkastajan ulkopuolinen haukankatse auttaa korjaamaan tämän kuvan oikeaksi.
  • Tilintarkastettu ”puhdas” tilinpäätös antaa luotettavan kuvan mm. verottajalle, yrityksen rahoittajille ja yhteistyökumppaneille.
  • Joskus tilintarkastus voi myös säästää yrittäjälle ison tukun rahaa. Jos tilintarkastaja huomaa, että kirjanpito tai siihen liittyvä tilinpäätös on laadittu väärin, hän vaatii korjaamaan virheelliset tiedot. Tämä voi johtaa joko suoraan rahan säästymiseen parempana tuloksena tai pienempinä veroina tai säästää epäsuorasti mahdollisilta virhemaksuilta.
Yrittäjä, varmistu siitä, että tilisi on tarkastettu asianmukaisesti joka vuosi. Se on halpa hinta siitä, että voit sulkea turvallisin mielin edellisen tilikauden kirjat ja keskittyä taas tulevaan tilikauteen.

#tilitoimistoprofitas
#menestyjänparaskaveri