Tämä vuosi, ensi vuosi vai viime vuosi?

Kun kirjanpitäjällä menevät vuodet sekaisin, tietää, että nyt tehdään tilinpäätöksiä kiivaasti.

Kun kirjanpitäjällä menevät vuodet sekaisin, tietää, että nyt tehdään tilinpäätöksiä kiivaasti. Normaalisti ihan täysipäinen numeronpyörittäjä puhuu samassa lauseessa vuodesta 2020 ja 2021 termillä TÄMÄ vuosi. VIIME vuosi on 2019 ja seuraavassa hetkessä se onkin 2020.

Yrittäjille ja nutturapään lähipiirille tilinpäätösaika saattaa olla ajoittain hämmentävää. Sen lisäksi, että vuodet tanssivat saksanpolkkaa kirjanpitäjän puheessa, myös hänen ilmeensä saattaa olla välillä oudon sisäänpäin kääntynyt. Joskus tätä hämmentävää poissaolon hetkeä seuraa ”valaistuminen”, joka näyttää suunnilleen samalta kuin Pelle Pelottoman pikkuapulaisen lamppu syttyisi yht’äkkiä. Silloin kirjanpitäjälle on saattanut valjeta esimerkiksi, miten hän laskee saadun koronatuen jaksotuksen tilinpäätökseen tai miten käyttöomaisuusosakkeiden varallisuusarvot veroilmoitukselle.

Muuten niin järkevän kirjanpitäjän kevättalvisesta sekoamisesta ei kannata olla huolissaan. Ole kärsivällinen ja kysy tarvittaessa useampaan kertaan, mitä kirjanpitäjä puheellaan tarkoittaa, jos se tuntuu sekavalta. Tilanne normalisoituu itsestään, kun tilinpäätökset on tehty ja veroilmoitukset jätetty Verohallintoon. Useimmiten toukokuussa kirjanpitäjätkin huomaavat, että kevät on tullut ja elämässä on muutakin kuin tilinpäätöksiä ja veroilmoituksia.

#tilitoimistoprofitas
#menestyjänparaskaveri

Vastaa